Cikkek

A CBG és hatásai

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2020.09.01 00:00
A CBG és hatásai

A CBG egy nem-pszichotróp anyag, amelyre más kannabionidok „őssejtjeként” vagy „szülőjeként” gondolhatunk. A CBG-ből alakul minden más anyag, a növényben zajló természetes folymatok során. Ez ad magyarázatot arra, hogy miért alacsony a legtöbb kannabisz fajta CBG tartalma.

Az 1960-as években kezdődő kutatások igazából 1975-re hozták meg azt az eredményt, hogy sikerült izolálni a cannabigerolsavat (CBGA), a CBG savas változatát.

A CBG nélkülözhetetlen a többi cannabinoid előállításához. A kutatók úgy találták, hogy a CBGA-t a növény természetes enzimjei más savas kannabinoidokra bontják, nevezetesen a THCA-ra CBDA-ra, és a CBCA-ra. Ezek a savak aztán THC-vá, CBD-vé és CBC-vé alakulnak, amikor a növényt melegítik vagy öregedik (más néven dekarboxilézis). 

A kannabisz növény általánosságban az átalakulás miatt szinte csak 1% CBG-t tartalmaz. A termesztők próbáltak CBG-ben gazdagabb növényt előállítani, illetve megpróbálták a növény fiatalabb virágaiból kivonni a CBG-t a mennyiség növelés céljából.

A CBG számos egészségügyi jótékony hatása miatt nagyon fontos, különösen olyan betegek számára, akik a központi idegrendszert érintő problémákkal küzdenek, beleértve a neurológiai betegségeket, a bőrbetegségeket, a krónikus fájdalmat és másokat.

A CBG nem-pszichotróp, ami azt jelenti, hogy nem lehet betépni tőle. Azonban a CBG segíthet a THC és más kannabinoidok hatásainak kiegyensúlyozásában.

A CBG hatással lehet a szervezetünkre az anandamid szint növelésével is. Az anandamid a testünk által termelt kannabinoid, amely többek között szabáloyzza az étvágyat, az alvást, a memóriát.

A CBG hatásait vizsgálva kimutatták, hogy a szerotonin receptorokat is blokkolja, ami felveti a CBG alkalmazását a depresszió kezelésében is.

A CBG hatásai a vizsgálatok alapján

Fontos megjegyezni, hogy a bizonyítékok többsége preklinikai vizsgálatokon alapul, ezért a CBG biztonságossága és hatékonysága nem bizonyított az emberi alanyok esetében. Mindezek ellenére a CBG-ről szóló tanulmányok az anyag számos lehetséges előnyére mutatnak rá.

Stimulálhatja a csontképződést és a gyógyulás

Egy 2007-es tanulmány alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a CBG stimuláló hatással van a csontvelő őssejtjeire. Ebből következik, hogy komoly szerepe lehet a csonttörések gyógyításában, és a új csont képződésében.

Lassíthatja a dagantok növekedését

Egy 1996-ban publikált tanulmány szerint a CBG rákellenes hatást gyakorolt a melanomára. A kutatás úgy találta, hogy a CBG jelentősen csökkentette a melanoma sejtek növekedését az egerek bőrében. A CBG a vizsgált anyagok közül a legmagasabb növekedés-gátló hatást fejtette ki a rákos sejtek ellen.

Egy 2009-es cikk szerint, a CBD, a CBG és a CBC más kannabinoidok lassítják a különböző daganatok és ráksejtek progresszióját és növekedését. A tumornövekedés lassításával a kannabinoidok meghosszabbíthatják a rákkal küzdő emberek életét.

Összefoglalva, a CBG ígéretes tulajdonságokat mutathat in vitro a rákos megbetegedések széles körének, köztük a mell-, máj-, tüdő-, hasnyálmirigy-, bőr-, petefészek-, vese-, húgyhólyag- és vastagbélrák lehetséges kezelésére.

Enyhítheti a fájdalmat

A CBG és más kannabinoidok fájdalomcsillapító hatása jól ismertek különböző betegségeknél, beleértve a szklerózis multiplex és a rák okozta fájdalmat is. A gyógyszeripar kutatása azt mutatja, hogy a CBG segített az egereknek a sebészetileg előidézett idegkárosodás által okozott fájdalomból való felépülésben.

Csökkenheti a gyulladást

A gyulladásért felelős molekulákat megcélozva a CBG megszüntetheti, vagy mérsékelheti a problémát, különféle gyulladások esetében, akár bélbetegség és rák esetében is, ideértve a Crohn betegséget, vagy a fekélyes vastagbél gyulladást is.

Hiperaktív hólyagműködés kezelés

Egy 2015-ös tanulmányban a kutatók tesztelték a CBG és más kannabinoidok hatását a mesterségesen kiváltott húgyhólyag összehúzódásokra. Úgy találták, hogy a CBG és a THCV rendelkezik a legerősebb hatással a húgyhólyag összehúzódásának csökkentésére.

Glukoma kezelése

Egy 1990-es tanulmány szerint a THC és a CBG kezelése kétszeresére -háromszorosára növelte a csarnokvíz áramlást glaukómás állatoknál. A megnövekedett csarnokvíz áramlás segíthet csökkenteni a szemnyomást a glaukóma esetén.

Étvágytalanság kezelése

Egy 2017-es tanulmányban a tudósok felfedezték, hogy a CBG tisztított formája, THC nélkül, nagyon hatásos volt az étvágycsökkenés kezelésében állatoknál. Így a CBG egy nagyon jó alternatíva a olyan betegnél, akik a betegségük miatt szenvednek étvágytalanságban.

Forrás:
https://www.leafscience.com/2017/04/26/what-is-cbg-cannabigerol/
https://www.cannaconnection.com/blog/12858-what-is-cannabigerol-cbg
https://cannabis.net/blog/medical/study-says-cbg-treats-inflammation-and-oxidative-stress