Kender termesztés

Amennyiben további információra lenne szükséged itt fogszt találni:

Kender termesztés workshop időpontok: Weboldal | Facebook


Kender termesztés beltéren, Magyarországon

Kender termesztés beltéren Magyarországon

 

Lehet termeszteni kendert beltéren Magyarországon?

162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről

3§ (1) Szabadföldön, valamint fedett termesztő berendezésben – a 13. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységek kivételével – kizárólag a Nemzeti vagy a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett, alacsony THC tartalmú kender termeszthető.

13. § (1) Ipari mák és magas THC tartalmú kender termesztéstechnológiai kutatásával, nemesítésével, fajtakísérleteinek beállításával, kísérleti termesztésével, tudományos célú termesztésével és termesztetésével, vetőmagja előállításával, valamint genetikai alapanyagainak tárolásával az OGYÉI tevékenységi engedélyével rendelkező szervezet (a továbbiakban: engedélyesfoglalkozhat.

Én termeszthetek kendert otthon vagy a földemen?

Természetesen. Ugyan van pár dolog amit meg kell tenned mielőtt belevágsz, de alapvetően igen. 

Mivel foglalkozunk?

Hatósági bizonyítvánnyal rendelkezünk alacsony THC tartalmú kender termesztésére Magyarországon, illetve szerződéses partnereinken keresztül termesztetünk, exportálunk és kereskedünk is a kender virággal.

Amennyiben kérdésed lenne a kender termesztéssel kapcsolatban kérlek keress meg minket budapesti mintatermünkben, ahol akár meg is tudod tekinteni a beltéri termesztéshez szükséges eszközöket, meg is tudod vásárolni, illetve workshop keretén belül el is magyarázunk ezzel kapcsolatban mindent.

Szeretnék kendert termeszteni

Válaszd ki mit szeretnél termeszteni, ugyanis lehet termeszteni kendert virágért, magnak, rostnak vagy akár olajnak is. A mi termesztési célunk a jó minőségű virág előállítása és exportálása a nyugat-európai vevőknek és ehhez nálunk megtalálsz mindent amire szükséged lehet.

Kender virág Kender virág

Kender termesztés beltéren 

Az első lépések

A kender termesztés módja beltéren

A kender termesztés 5 fázisa

A kender termesztés nem túl bonyolult, de sok összetevőből áll így beltéren odafigyelést igényel hogy egészséges, nagy hozamú kendert termessz.

OGYÉI regisztráció

Mielőtt belekezdenél regisztrálnod kell az OGYÉI-nél, hogy legálisan tudj a megtermesztett kender virággal tevékenységet végezni. Ebben a regisztrációs eljárásban egy űrlapon meg kell adni a termesztéssel kapcsolatos adatokat, elő kell állítani a kért feltételeket. A beadás után legkésőbb 14 nappal megérkezik a hatósági bizonyítvány, ennek birtokában lehetőség nyílik kendert termeszteni szabadföldön, beltéren zárt termesztő berendezésben, illetve begyűjteni, csépelni, tárolni, felvásárolni, exportálni és belföldön kereskedni az alacsony THC tartalmú kender ellenőrzött részével. Amennyiben segítségre lenne szükséged az OGYÉI regisztrációt illetően, úgy keress meg minket, segítünk. Amint a hatósági bizonyítvany megérkezett el is lehet kezdeni kendert termeszteni. Lássunk is neki...

Tanulás

Ez a lépés nagyon fontos, ha nem a legfontosabb. Ha nincs megfelelő ember aki kendert termesszen neked, úgy értem alacsony THC tartalmú kendert (nem ugyanaz a technológia), akkor tanuld meg hogyan kell. Ez nem opcionális lehetőség hanem kötelező elem, ugyanis nagyon sokba fog kerülni ha nem tudod mit csinálsz. Ha magadtól szeretnéd megtanulni, a saját károdon, akkor minimum 1 évre lesz szükséged a jó beállításokhoz, ahhoz hogy jó minőségű kender virág legyen a végeredményed. Egy évben 4-5 kört tudsz átlagban termeszteni, így ha csak azt számolod hogy ezek nem sikerülnek, nincs eladható terméked, vettél pár olyan lámpát és még pár dolgot ami nem jó, a költségekről nem is beszélve ez már 10m2-en is nagyon sok lehet. Viszont, amint beállt a rendszer és 4 kört meg tudsz termeszteni, az 10m2-en 20-25 000 euro-t tud termelni egy évben. Tehát az első a TANULÁS!!!

Tervezés

Találd ki hol szeretnéd, ami konkrétan azt jelenti, hogy épületben, szobában vagy egy sátorban termesztenél. Ha voltál nálunk kender termesztés workshopon, akkor már tudod hogyan tervezz meg egy termesztő területet úgy hogy az jóformán az első pillanattól termeljen. Ha nem voltál nálunk workshopon, akkor még mindig megkereshetsz minket, segíteni fogunk. Akár meg is tervezzük a termesztő helyiséged és igény szerint kivitelezést is elvégezzük. 

Kivitelezés

Megvan az OGYÉI regisztráció, megvan a termesztési célod és megtanultad hogyan kell termeszteni kendert, akkor már csak neki kell látni és kivitelezni. Ha elakadsz és azt látod hogy ezt nem tudod önerőből megcsinálni, akkor segitünk felépíteni a termesztő területed, akár kulcsrakészen is. 

 


Fotoperiodikus növények

Fotoperiodikus növények fő jellemzője a növekedési ciklus határozatlan ideje. Amíg 18/6-tól 24/0-ig tartó fény/sötét ciklusban tartja a növényeket, addig lehetőség van javítani az esetleges hibákat és kivárni a megfelelő időpontot mikor állítsuk virágzásra a növényeket, a lehető legjobb termés érdekében. Mindehhez csak 12/12-re kell állítani a fény/sötét ciklust és elkezdődhet a kender termesztés virágzási szakasza. Meg kell említeni, hogy a fotoperiodikus növények általában hosszabb idő alatt jutnak el a betakarításig mint az autovirágzó társaik, bár kárpótolhat a valamivel nagyobb hozam.

Autovirágzó növények

A nevéből is lehet következtetni a különbségre, ugyanis ezek a növények a genetikától függően automatikusan virágozni fognak. Nem feltétlenül ideális kezdő kertészeknek, mert nehezebben tűri a hibákat, de termesztése mindazonáltal egyszerűbb. Viszont ha hibamentesen dolgozol és a kedvező környezet 75-90 nap alatt betakarításra kész virágzatod lesz. Van egy vélekedés miszerint az autovirágzó növények alacsonyabbak és kisebb hozamúak, de ez már nem állja meg a helyét.

Világítás

Kültéri termesztőknek ez most nem jelent semmit, de beltéren kulcsfontosságú szerepe van hogy mennyi és milyen fény éri a növényeket. Jó minőségű és mennyiségű végeredményt szeretnél? A lámpákon nem tudsz spórolni, be kell szerezned a lehető legjobb lámpát ami a termesztési célodnak megfelel. Miről is van szó pontosan? HPS, MH, CMH, LED, CFL vagy ezek kombinációja is lehet a fényforrás, ügyelve a növény-fényforrás távolságra. Adódik a kérdés, melyik kell neked? Nos akkor ismerkedjünk meg a PPF, PPFD, WATT, PAR, DLI és még más egyéb értékekkel, amiből képesek leszünk meghatározni milyen világításra lesz szükség a kertészetben. Arra figyelj hogy a HPS lámpákkal megvilágított terület pillanatok alatt képes hatalmas összegeket elnyelni az utána jövő áramszámla miatt.

Tápanyagozás

Mivel a kender termesztés tápanyag igényes felmerül a kérdés mivel etessük a növényeinket? Nem elég ha csak vízzel locsolni? Beltéren semmiképpen sem lesz elég csak vízzel locsolni, így a termesztési célnak és a használt magnak megfelelően össze kell állítani egy tápanyagozási tervet. Ebbe bele tartozik a viz minősége, a használt tápanyag, a locsolás módja és gyakorisága. Használhatunk kút-, csap-, szűrt-, vagy RO vizet, bio vagy mesterséges tápanyagot, majd a keveréket a tápanyaggyártó és a növény igényének megfelelő pH és EC értékre beállítva meg is van a locsolóviz. Egyszerűnek tűnik, de az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba a túltápozás, illetve a helytelen pH érték beállítás.

Légtechnika

A beltéri kertészetek fontos eleme a légtechnika. Kiemelten fontos, hogy az oxigéntermelő fotoszintézis során lesöpörjük a levelek felületéröl az oxigént és helyette szén-dioxid dús levegő áramoljon, illetve a lámpák által termelt hőt elvezessük a területről. Emellett szükség van a termesztő terület folyamtos pára és hőmérséklet felügyeletére is, amit részben légtechnika segítségével oldunk meg.

Betegségek és megelőzés

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy beltéren termesztünk így a betegségek és a kártevők száma, ami megtalálja a kertünket tizedannyi mint a szántóföldi termesztésben. Ennek ellenére oda kell figyelni, mert könnyen áldozatul eshet a termés, így a megelőzés jelenleg a legfontosabb védekezés. Egyszerű eszközökkel, biológiai védekezéssel, takarítással meg tudjuk védeni ültetvényünket a kártevőktől és még a hasznos élő szervezeteknek sem ártunk.

Föld

A kender sokféle talajon termeszthető, ezek közül az egyik a laza, szerves anyagokban gazdag jó vízáteresztő képességű föld, vályogos föld. A föld pH értékét minden esetben 6,0 és 7,5 között érdemes tartani, illetve az öntözésnél odafigyelni hogy ne essünk túlzásba.

 


A kender termesztés 5 szakasza

Miután megismerted a különbséget és eldöntötted hogy fotoperiodikus vagy autovirágzó növénnyel fogsz dolgozni, nézzük át mi az 5 fázis amin végig fogunk haladni a kender termesztés során.

Csírázás – 1–7 nap

Alapvetően a mag minősége meghatározza mennyire lesz sikeres a csíráztatás, és a jövőben termés minőségét és hozamát is. A csírázási szakaszban a mag feltöri a maghéjat és előbújik, ami nagyjából 1-7 napot vesz igénybe. Sok módszer létezik, mint például a klasszikus nedves papírtörlő, ami ugyan sok sérülést okoz a gyököcskén de nagyon gyors, egészen a végleges helyre vetésig, ami nem feltétlen sikeres és kissé megnyújtja a csírázási szakaszt, de kevesebb stresszel jár a növény számára.

Már a csírázási szakaszban is megfelelő fény, hőmérséklet és páraviszonyokat kell a növénynek biztosítani, illetve a locsolóvíz minősége is fontos a kezdetektől.

Mindezt sokan megpróbálják kiváltani starter vagy root kitekkel, amik hozzáteszem működnek, de nagy mag számnál már jelentős költséggel bírnak.

Palánta – 2 hét

A csírázási végeztével a 2-5 cm-es növénykék átlépnek a palánta korba. Itt már fontos a legalább 18 órás megvilágítás, de csak kisebb teljesítménnyel. Ez a rész nagyjából 2 hétig tart, ami nagyban befolyásolja a növény magasságát is.

A palánta szakaszban már felismerhetőek a kender jellegzetességei, de illat még nem várható. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ez a rész addig tart, amíg megjelennek a kifejlett kender levelek. A növény színe jellemzően élénk zöld, ami meg is marad ha megfelelően tisztán tartjuk a termesztő területet és ügyelünk a vízminőségre és mennyiségre. Palánta ciklusban termesztő közegtől függően kell alakítani a tápozást, elkerülve a túl locsolást és tápozást. A legjobb környezet ilyenkor egy propagátor, ami 70% relatív páratartalmat, 20-25°C hőmérsékletet tud biztosítani. A világítás lehet speciális CFL vagy LED is.

Vegetáció- 2–8 + hét

Amennyiben starter vagy root kitet használsz, esetleg más egyéb palántázó közeget akkor eljött az ideje, hogy átültesd a növényed, mivel átlépett a vegetatív fázisba. A gyökérzet már biztosan benőtte a poharat vagy kibújt a kőzetgyapot kockából, egyértelműen azonosítható a növény mint kender, illetve jellemzően az illata is érezhető lesz. Az alacsonyabb 50% körüli páratartalom és a 20-24°C tökéletes lesz a nőivarú növényeknek.

Az autovirágzó növények ettől eltérően 2-3 hét rohamos vegetáció után virágzásba fordulnak, így alapvetően ezeket a magokat kezdettől fogva a végleges helyére szokás ültetni, mivel nekik ketyeg az óra.

A fotoperiodikus fajták folyamatosan vegetatív állapotban tarthatók 18 órás fényciklussal és megfelelő környezettel, ezt használják ki a klónozáskor, anyanövény nevelésével.

Fontos hogy bőven a virágzás megkezdése előtt a növény a végleges helyére kerüljön. Be kell addigra fejezni minden tréninget – topping, LST, FIM…- ami stresszeli a növényt. Az autovirágzó növényeknél ez sokkal szűkebb körű, de ott is érvényes ez a szabály.

Virágzás – 6–12 hét

Amint a virágzás elindul a növény elkezdi a kenderre jellemző virágzatot nevelni, lényegében minden erejét erre fordítja. Fontos hogy ilyenkor is kedvező környezetet bíztosítsunk neki.

A nedvességtartalom kb. 40-50%-ra kell csökkenteni, és a hőmérséklet 20-28 fok között legyen. A hőmérséklet beállítása a növény igényétől függ.

A kender termesztés során a növény már a virágzás korai fázisaiban megmutatja nekünk a nemét. Nagy meglepetés nem fog érni minket, ha feminizált magokkal dolgozunk, de azért figyeljünk oda, biztos ami biztos.

Ha fürtöket, vagy bármi szőlőformájú dolgot látsz a növényből, vagy annak virágaiból kinőni, akkor egy hímivarú kendered van. Ha mind a szőröket, és a labdacsokat látod, akkor egy hermie-d van, és azt azonnal távolítsd el.

A virágzás indítása fotoperiodikus fajtáknál beltéren a kertésztől függ, amint átállítja a fény ciklust 12/12-re a növény virágzása elindul.

Szabadföldön a természet szabja a szabályokat, a virágzás csak a nyár és az ősz között várható, ahogy a napos órák száma egyre lerövidül, ezzel egy hosszabb, fokozatosabb virágzást eredményezve.

Nyilván, az autovirágzó fajtákra ez nem vonatkozik, mivel Ruderalis genetikájuknak köszönhetően, a virágzásuk kb. egy hónappal a csiráztatás után következik be, Az autovirágzók ugyanakkor jobban értékelik a 18+ órás fénymennyiséget virágzáskor, és sokkal hatékonyabbak egy olyan fényciklusban, amitől fotoperiodikus társai virágozni se kezdenének,

A virágzás általánosan 7-10 hétig tart indica, és hibrid beállítottságú, fotoperiodikus kender növényeknél, míg az inkább Sativa dominánsaknál eltarthat 10-től 14 hétig is, mire teljesen beérik a termés.

Az autovirágzók valóban csak 30-45 napig, és sokkal élesebb váltással is kezdenek virágozni, ami miatt sokkal jobb választás lehet feminizált magot választani a magosodás elkerülése miatt.

Mindig a legjobb, ha úgy győződünk meg a növényük érettségéről, hogy kicsit közelebbről megvizsgáljuk azokat a viaszos virágokat. Egy nem túl drága nagyítóval felnagyítva is megfigyelhetjük a gyantaszőrök tetejét, hogy biztosra menjünk, mikor lesznek tejfehér-narancsszínűek, ahelyett, hogy az egész munkát a véletlenre bíznánk.

Amint meggyőződtél arról, hogy a kender termésed jól beérett, itt az ideje nekiállni a szüretelésnek.

Betakarítás

A szüret ideje rengeteg kertész számára, az egyik legjobb része a termesztés folyamatának. Figyelni, ahogy a növényeid szépen megnőnek csupán egy pár hónap alatt, lenyűgöző látványt nyújt, de végeredményben, mindig a munkád gyümölcsének szürete jelenti az élmény igazi csúcspontját. A növekedési ciklus és a virágzó-fázis után ideje betakarítani, odafigyelve arra hogy ne legyen túl hamar amikor még éretlen a növény vagy a virágzat, illetve nem legyen túl későn sem. A szüret időzítése létfontosságú ebben a folyamatban, és számos jelet érdemes figyelembe venned ahhoz, hogy tudd, mikor jött el a Te időd.

A betakarítás ideje és módja egy ilyen többcélú növénynél igen változatos lehet, ugyanis a termesztés célja határozza meg hogy, mikor és milyen módon szüretelsz és a növény mely részét.


Részvétel esetén vállalod hogy a bemutatásra kerülő technológiák felhasználása kizárólag a magyar törvényeknek megfelelően történik, az alábbiakban is felsorolt rendelet kivonatának és az egyéb vonatkozó törvényeknek is megfelelően.

162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről
3§ (1) Szabadföldön, valamint fedett termesztő berendezésben – a 13. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységek kivételével – kizárólag a Nemzeti vagy a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett, alacsony THC tartalmú kender termeszthető.

13. § (1) Ipari mák és magas THC tartalmú kender termesztéstechnológiai kutatásával, nemesítésével, fajtakísérleteinek beállításával, kísérleti termesztésével, tudományos célú termesztésével és termesztetésével, vetőmagja előállításával, valamint genetikai alapanyagainak tárolásával az OGYÉI tevékenységi engedélyével rendelkező szervezet (a továbbiakban: engedélyesfoglalkozhat.

 


Amennyiben további információra lenne szükséged itt fogszt találni:

Kender termesztés workshop időpontok: Weboldal | Facebook