Cikkek

A fibromyalgiában szenvedő betegek kevesebb fájdalmat és jobb alvást mondhatnak magukénak a kannabis

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.10.01 00:00
A fibromyalgiában szenvedő betegek kevesebb fájdalmat és jobb alvást mondhatnak magukénak a kannabis

A Pain Research and Management folyóiratban közzétett adatok szerint a fibromyalgiával és más gyulladásos reumás betegségekkel diagnosztizált betegek csökkent fájdalomról és jobb alvásminőségről számoltak be.

Izraeli kutatók 319 beteget kérdeztek meg a vényköteles gyógyhatású kannabisztermékek használatáról. A fibromyalgiában szenvedők körében (a megkérdezettek 82 százaléka) az átlagos fájdalomcsökkenés 77 százalék, az alvásminőség átlagos javulása pedig 78 százalék volt. A vizsgálatba bevont betegek, akik más állapotokban, például reumás ízületi gyulladásban és diabéteszes neuropátiában szenvedtek, szintén jelentős javulásról számoltak be.

Kannabisz krónikus fájdalom ellen

” Az orvosi kannabisz jótékony hatással van a fájdalom szintjére és az alvás minőségére a gyógyszer-rezisztens „krónikus fájdalom szindrómák” szinte teljes spektrumában, amelyeket a reumatológiai klinikákon láttak vagy utaltak, beleértve a biológiai kezeléssel szemben ellenálló gyulladásos betegségeket is ”-fejezték be a szerzők. „A kannabiszt komolyan meg kell fontolni minden„ krónikus fájdalom ”esetén, ha az elfogadott kezelési módok nem elegendőek a beteg fájdalmának és alvási problémáinak enyhítésére.”

Külön tanulmányi adatok korábban arról számoltak be, hogy a fibromyalgia betegek gyakran használnak kannabiszt terápiás célokra. A vonatkozó szakirodalom nemrégiben megjelent áttekintése arra a következtetésre jutott: „A kannabinoidok és a kannabisznak korlátozott mellékhatásai vannak a fibromyalgia kezelésében. Ezenkívül javíthatnak néhány, az állapothoz kapcsolódó gyakori és legyengítő tüneten, így megfelelő kezelési lehetőséggé válhatnak, ha más kezelési módok kimerültek. ”

Forrás: https://drugsinc.eu/hu/