Cikkek

A gyógyszerek egyik ellensége, a kendermag

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.02.12 13:51
A gyógyszerek egyik ellensége, a kendermag

A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat.

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt ( THC ). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van.

Még sajnos ma is a legtöbb embernek a kenderről a halucinogén THC jut eszébe, pedig már őseink is ezzel a növénnyel gyógyultak. Nekünk miért ne lenne jó?

Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét, ilyen könnyen emészthető formában, és az élethez szükséges olajokat ennyire, az emberi egészséghez és életerőhöz szükséges tökéletes arányban szolgáltatna. A kenderből készült ételek remek ízűek!

A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. Régen vidéken a parasztok kendervajat ettek. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek.

Évezredek óta ismert a kender és a kendermag gyógyító hatása. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.

A kenderolaj,a kendermag fájdalomcsillapító, kiváló gyulladáscsökkentő, ideg- és szíverősítő tulajdonságokkal bír. Sok betegséget meggyógyít, és győzedelmeskedik felettük a kendermag. Könnyíti a székrekedést és az azzal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a fekélyekre és a gyulladt nyálkahártyára is. Sok esetben a hántolatlan kerndermag bizonyul a legegészségesebbnek.

A kendermagból préselt olaj lecsökkenti a gyulladást az olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, pikkelysömör, lecsökkenti a szervezet alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, valamint a zsírlerakódást és a véralvadást is. Hatékony a cukorbetegség kezelésében, csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyóka sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket. A kendermagból kisajtolt olaj 55 % linolsavat, és 25 % linolénsavat tartalmaz. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért. A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A benne található vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek az egyik legértékesebb növényi olajjá emelik a kendermagolajat. Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni. A természet a magokat olyan külső burokkal látja el, amely biztonságosan megvédi a vitális olajokat és vitaminokat a lebomlástól. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. A megőrölt magokból kenderliszt készül, amiből kenyér, sütemény és lángos is süthető. Sőt, manapság már bármely lisztet helyettesíthetünk vele.

A kendermagolaj jótékony hatásai

● A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, ízületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése

● Az alfa-linolén zsírsav segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében.

● A kendermagolajnak szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását.

● A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer. Az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamint mozgásszervi rendellenességek kezelésére.

● Az Omega3 zsírsavak – mint a kendermagolaj – kiváló fájdalomcsillapítók.

● A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermagolaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

● A kendermagolajban található omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást.

A kendermag rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak

Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást is megelőzhetjük vele.

Egy cikk kevés a kender, a kenderolaj, és a kendermag gyógyító és egészséges hatásainak kihangysúlyozására, levezetésére.

Fogyasszuk a kendert mag, tea, olaj, liszt, és egyéb formátumokba, ha szeretjük a finomat és az egészégeset!