Cikkek

A kannabisz legalizálása esetén javulhat a mentális egészség?

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2023.09.14 11:09
A kannabisz legalizálása esetén javulhat a mentális egészség?

A kannabisz legalizálása javíthatná a mentális egészséget? A Health Economics-ban nemrég megjelent tanulmány szerint  a válasz igen, komoly eséllyel!!

 

A tanulmány megállapította, hogy ha legalizálnák a kannabiszt, csökkenne a mentális betegek száma. 

Számos tanulmány szerint a kannabisz fokozza a mentális problémákat. Ezek a vizsgálatok gyakran megfigyelésen alapulnak, nem bizonyítottak.

Az eddigi tanulmányokban a kutatók arra céloztak, hogy a kannabisz használata esetében romlik a mentális egészség. 

Ez az új tanulmány ennek az ellenkezőjét sugallja. A kannabisz legalizálása javíthatja a mentális egészséget, és ezt láthatjuk abból is, hogy a legalizációban résztvevő országokban kevesebb mentálhigiénés kezelésre kerül sor.

Vannak akik ennek a tanulmánynak a bizonyító hatását megkérdőjelezik.

A negatív és pozitív állítások ellenére nagyon kevesen vizsgálták a kannabisz törvényeket és a legalizálást, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a mentális egészséget.

Alberto Ortega, az Indiana Egyetem kutatója ezt a lehetséges összefüggést szerette volna megvizsgálni. 

Ortega megvizsgálta az összes adatot az állami mentálhigiénés intézményekbe történő felvételekről. A betegek életkora 13 és 65 év között volt.

Fontos figyelembe venni, hogy mit mond a tanulmány. Ortega nem állítja, hogy a kannabisz  legalizálása teljesen megjavítja a mentális egészséget. Azt mondja, hogy a kannabisz legalizálása segítené, hogy a mentálisan sérült emberek kevesebbet , illetve ritkábban jelentkeznének kórházi vagy egyéb egészségügyi kezelésre. 

Igen, lehetséges, hogy az emberek mentálisan továbbra is segítségre szorulnának, de a kannabisz használat mellett beindulna egy öngyógyulás, ami hosszú távon pozitív eredményeket hozna.

Ortega azt írja, hogy tanulmánya „kifejezetten a kezelésre való felvétel csökkenéséről  szól, és nem szabad összekeverni a mentális egészség teljes javulásával”.

De természetesen a közegészségügyben dolgozók, orvosok, azt fogják állítani, hogy az emberek „öngyógyulva” maradnak otthon, ahelyett, hogy orvosi segítséget kérnének. Tehát az egészségügy soha nem támogatná a legalizálást.

A egészségügyben dolgozók azt is felemlítik, hogy „ gondoljunk a gyerekekre” a kannabisz legalizálásával kapcsolatban. Pedig ennek semmi köze a gyerekekhez. Ortega tanulmánya szerint a jogállamok azt látják, hogy a fiatalok körében csökken a kezelésre való felvétel, tehát a legalizáció nem elvetendő.

Thomas Szasz egy 20. századi pszichológus, erősen bírálta ezt a túlzott „mentális egészségre” való támaszkodást. Különösen megdöbbentette a profittermelő gyógyszeripar, amely azt állította, hogy megoldja vagy gyógyítja a mentális „betegségeket”.

Szász úgy gondolta, hogy a lelki szorongást személyes problémáknak, konfliktusoknak és felelősségnek kell tekintenünk, nem pedig „lelki betegségeknek”.

Azt javasolta, hogy tanácsadás és segítségnyújtás révén segítsenek az egyéneknek megérteni és kezelni problémáikat. 

Tehát a kannabisz legalizálása javítja a mentális egészséget? Attól függ, mit érttünk mentális egészség alatt. Mint tudjuk, a kannabisz olyan, mint a futók szteroidjai. Nem mindenkinél vált ki azonos hatást. De egyéni tapsztalatok alapján sokkal többet segíthet a használata mint a mellékhatásokkal rendelkező gyógyszereké. 

Ha úgy érzi a legalizált helyen használó, hogy a kannabisz használat segít, és nem kell orvoshoz fordulni, illetve csak ritka esetben, akkor a tanulmány írója támogatja a kannabisz használatot mentális problémák esetében is.

Kekécs Marica

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hec.4726

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szasz