Cikkek

A kender alkalmazási területei (Te tudtad?)

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.07.28 00:00
A kender alkalmazási területei (Te tudtad?)

A közönséges ipari kender (cannabis satíva), egyik legősibb növényeink egyike. Több ezer felasználási móddal rendelkezik.

A nagy éhínségek idején Kínában, Ausztráliban és Európában életmentő táplálékul szolgált az emberek számára.

Azóta a felhasználási területeket fejesztik, kutatják. Már nemcsak az élelmiszereket helyettesítik vele.

A növény tövéből, szárából, nagyon erős rostok nyerhetők, amiből kender kötél, madzag készülhet. Akár ruhaanyagként is használható finomítottabb formájában. Számtalan példája van manapság a kenderből készült zokniknak, fehérneműknek, ingeknek, de akár női divatholmiknak is. Nagyon kellemes viselet, szellőzik, télen fűt, nyáron hűt. Manapság már kevésbé népszerű, de rengeteg vitorlavászon, zászló készült kenderből anno.

Nagyon jó alapja a papírgyártásnak, akár egészségügyi téren is, hisz könnyen lebomlik, illetve a kender gyorsan nől, nem szükséges ebben az eseben az erdők irtása. Volt időszak, mikor a papírpénz is kenderalapú papírra volt nyomva. Érdekesség, hogy a függetlenségi nyilatkozatot is kender alapú papírra nyomták!

A kender magvai olajban gazdagok, az olaj hihetelen, hogy mennyi összetevő elemet tartalmaz, amire embernek, állatnak szüksége van! A kendermagos tyúk elnevezés a tyúkok etetésével kapcsolatos) ????

Az egészséges táplálkozás szempontjából további számos előnye van a kender fogyasztásának, mivel a kendermag ideális arányban tartalmaz minden esszenciális aminosavat, 65% edestin globulint, albumint (emberi fehérjével rokon), amely azonnal felszívódik, és immunglobulinok (pl. gamma-globulin) keletkeznek belőle. Fogyasztása vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott, mivel egy rendkívül kiegyenlített táplálékforrás. A magban lévő olaj fogyasztható formában tartalmazza az esszenciális Y linolénsavat.  Ez egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely csak pár fajban található meg és bizonyított jótékony szerepe van a szívműködés, a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításában is. A kendermag olaja többszörösen telítetlen zsírsavakat és esszenciális zsírsavakat is tartalmaz.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását. Tartalmaz még 12% Omega-9 zsírsavat, amely nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy korlátozott mennyiségben az emberi szervezet is képes előállítani. Mindemellett segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, segíthet helyreállítani az immunrendszert, valamint csökkentheti a lerakódást az érfalakban. 1,7% Gamma-linolénsav (GLA) tartalma egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának és ugyanolyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak.

Hatásos lehet még a kísérletek alapján fekélyek gyógyításásra, izületi gyulladás, valamint gyulladással járó betegségek kezelésére is. A GLA alkalmazásával sikereket értek el már daganatos betegek kezelése során is, használták azonban ekcéma és a menstruációs ciklussal járó mellfájdalom kezelésére is. Pillanatnyilag a drogterápiás értékét mérlegelik rák-kemoterápiás betegeknél fellépő rosszullét, hányás ellen, legyengült AIDS-es és rákos betegek számára étvágyjavítóként, fájdalomcsillapításra rákbetegeknél és műtétek után, izomgörcsök oldására sclerosis multiplex esetén és a szem belső nyomásának csökkentésére.

Nem beszéltünk még az ipari felhasználásról. Festékek, lakkok, kenőanyagok gyártásánál is hasznosítható, valamint jó szigetelési képességgel is bír (hő és hangszigetelés).

Az emberek régóta ültetnek kendert a talajerózió megakadályozása érdekében, illetve a szennyezett területeken ültetett kender nagyon hatékonyan kezeli a szennyeződéseket, akár komoly esetekben is. (látsd Csernobil)

Egyre több esetben elkezdték a kendert építőanyagként használni,  kenderbeton, kendertégla formájában.

A kender felhasználási módjának egyik régi, érdekes példája, hogy 1941-ben Henry Ford kender alapú műanyagból készített autó karosszériát, ami sokkal könnyebb volt az acélnál és tízszer jobban ellenállt a külső behatásoknak. További érdekesség, hogy a szóban forgó autót kenderből nyert, tiszta égésű ETANOL hajtotta.

Sajnos a kendert övező démonizálás (ami többnyire az Amerikába beáramló mexikói vendégmunkásoknak volt köszönhető), és az 1937-es Marihuana Adótörvény bevezetése gyors megálljt hozott a kender további térnyerésének. A legtöbb ősi kultúra gyógynövényként termesztette a kendert. Van bizonyíték arra is, hogy ezek a kultúrák tudtak a kannabisz növény pszihoaktív tulajdonságairól. 

Lehetséges, hogy bizonyos fajtákat azért termesztettek, hogy magasabb THC szintet állítsanak elő vallási szertartásokhoz, vagy akár gyógyítás céljából.

Kínában a bor és a kender kivonat keverékét érzéstelenítésre használták operációhoz és amputációhoz. Az indiai Védák könyvében erős afrodiziákumként emlegetik, az ókori egyiptomiak pedig gyógyító erejű és mágikus növényként tisztelték.

A múltban a jelenben, és nagyon reméljük, hogy a jövőben még több területen lesz hasznosítható a kender.

Ami a felsorolásunkból kimaradt azt pótolja mellékelt kép, és a tudomány folymatos fejlődése.