Cikkek

Betegségek, amelyek gyógyítására képes a kannabisz

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.05.24 00:00
Betegségek, amelyek gyógyítására képes a kannabisz

Értékes gyógynövény és egyedülálló gyógyszeralapanyag vagy kerülendő kábítószer?

Egy biztos, a kenderből – latinul Cannabis (ejtsd kannabisz) fajokból – kinyert hatóanyagokat évezredek óta alkalmazzák a gyógyításban.

A magyar gyógyszerkönyvekben 1934-ig szerepelt a kannabisz – többek között migrén, alvászavarok, köszvény, szénanátha, és dühroham kezelésére.

A modern kori tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a kannabisz számos kórkép esetén segíthet,- így például az epilepszia tüneteinek a mérséklésében, a mentális zavarok enyhítésében, az Alzheimer-kór, az asztma, a rák kezelésében, illetve a menstruációs fájdalmak oldásában.

A növény sokoldalú hatását és gyógyászati jelentőségét részleteiben egyre inkább megismerve nem meglepő, hogy a kannabiszt 2018-ban Ausztriában az év gyógynövényévé is választották.

A kannabisz hatóanyagai a kannabinoidok

A kannabisz sokoldalú hatásának a hátterében az ún. kannabinoid vegyületek állnak. A legismertebbek: a tetrahidrokannabinol (THC), ami a növény pszichotróp hatásáért felel, illetve a kannabidiol (CBD), ami nem illegális pszichotróp anyag. Összesen több mint 100-féle kannabinoid található a kender fajokban, fajoktól (pl. Cannabis indica, Cannabis sativa, Cannabis ruderalis, Cannabis spontanea) függően más-más összetevő dominanciájával, alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalommal. Mindez lehetőséget kínál arra, hogy a kannabisszal való gyógyítást személyre lehessen szabni, azaz más-más összetételű kivonatot használjanak például az epilepszia kezelésére és a szklerózis multiplexszel járó fájdalom csillapítására.

Kannabisz alapú gyógyszerek

Jelenleg az Európai Unió 16 országában legális a kannabisz gyógyszerként való alkalmazása. Az Európai Parlament képviselői nemrégiben felkérték az EU tagországokat, hogy tegyék lehetővé, hogy az orvosok szükség esetén rendelhessenek kannabisz tartalmú gyógyszereket. Európában többféle kannabisz-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer is forgalomban van. Kapható CBD-t és THC-t tartalmazó szájspray, amit a szklerózis multiplexszel együtt járó fájdalmak csillapítására javasolnak, illetve szintetikus THC-t tartalmazó készítmény is forgalomban van. Ez utóbbit a kemoterápiás és HIV-ellenes kezelések mellékhatásaként jelentkező súlyos étvágytalanság kezelésére ajánlják.

Magyarorságon ezeket a gyógyszereket orvosi ajánlatot követően küldföldről lehet beszerezni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/egeszseg-es-szepseg/9-betegseg-amit-a-kannabisz-kepes-gyogyitani