Cikkek

Az uniós bíróság szerint CBD-készítmények nem tekinthetők kábítószernek

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.03.19 13:51
Az uniós bíróság szerint CBD-készítmények nem tekinthetők kábítószernek

Étrendkiegészítő helyett új élelmiszerként jegyeznék be a CBD-alapú termékeket.

Elindult az a regisztrációs folyamat, amelynek következtében új élelmiszerként könyvelhetik el a kannabidiolalapú készítményeket, ezeket pedig teljesen legálisan lehetne árulni és fogyasztani  – írja a 168 Óra.

Európában szabad

A lap emlékeztet: az Európai Unió Bírósága (EUB) ítélete kimondja, hogy a CBD – más néven kannabidiol, a kannabisz növény egyik hatóanyaga – nem tekinthető kábítószernek, továbbá a tagállamok nem tilthatják meg egymásnak az ebből készült termékek forgalmazását. Ennek következtében a CBD-t tartalmazó áruk Európa számos részén elérhetők szinte bárki számára, noha a készítmények esetében nincs konkrét döntés arról, hogy illegálisnak vagy legálisnak számít-e a használatuk és az árusításuk. 

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnevezésű civil szervezet elnöke, Szelestai Miklós azt mondta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) szabályai egyértelműen kimondják, hogy étrendkiegészítők nem tartalmazhatnak kannabisz-származékot egy bizonyos megadott érték fölött.

A CBD-lapú termékeket ezért az OGYÉI és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság új élelmiszerként kívánja bejegyeztetni” – mondta, hozzátéve: az OGYÉI az ehhez köthető regisztrációs folyamatot is elindította néhány hete, így a jövőben csak az árulhatja majd a terméket, aki átesett ezen a folyamaton. Szelestei Miklós azt mondta, idehaza jelenleg egyetlen törvény van, ami erre vonatkozik: minden, ami a kannabisz virágzatából származik, az kábítószernek minősül.

Brüsszelnek nem tetszik

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után fogadta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról, ami a többi közt lehetővé tette volna a kannabisz gyógyászati alkalmazását is. Az uniós tagállamok közös határozatban fogadták el ezt, azonban a 27 tagállam közül egyedüliként Magyarország nem volt hajlandó erre. Emiatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

Forrás://

https://mandiner.hu/cikk/20210318_eu_kulfold_kannabisz_drog?fbclid=IwAR0aFFh3SM8xMcPVj-_SAIhozlbcquzg6ghPU_1v_Xvsft4tb9fMjAfDgvc