Cikkek

Görcsök ellen marihuánás tampon. Mit mond a szakember?

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.09.03 00:00
Görcsök ellen marihuánás tampon. Mit mond a szakember?

Vajon találhatunk összefüggést a marihuána és a menstruációs fájdalom között?

 

HOGYAN MŰKÖDIK A MARIHUÁNÁS TAMPON?

Minden hüvelyi tampon tartalmaz 10 milligramm CBD-t (kannabidiolt), ez a marihuána gyógyító összetevője, ami segít a gyulladások és izomgörcsök leküzdésében. Valamint 60 milligramm THC-t (tetrahidrokannabinol), egy pszichoaktív összetevőt, amely fájdalomcsillapító hatású, anélkül hogy az agyban kognitív változásokat idézne elő.

A hatóanyagok közvetlenül az érintett területen hatnak, így a görcsök és a fájdalom azonnal (20 percen belül) enyhülnek.

MIT MOND A SZAKEMBER?

„Természetesen klinikai szempontból igazolt a kannabisz nyugtató-lazító hatása, és úgy gondolom, ez a tampon enyhítheti a menstruációs fájdalmat – magyarázza Dr. Manuela Farris szülész-nőgyógyász szakorvos. – A hüvelyi tampon terápiás hatását lokálisan fejti ki azáltal, hogy a gyógyszert közvetlenül a hüvelybe helyezzük. A nyálkahártya, amely tele van véredényekkel, segíti a hatóanyagok felszívódását.

Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy nincs a – gyógyszernek nem, csupán kiegészítő kezelésnek minősülő – tampon hatékonyságát alátámasztó tudományos kísérlet, és a biztonságossága sem bizonyított, mivel semmilyen mellékhatást nem jelentettek. Ezért azt tanácsolom, kerüljük az otthoni kísérletezést (a termék jelenleg csak az Egyesült Államokban kapható), és kövessük azt az általános szabályt, hogy mindig konzultáljunk szakemberrel, mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt vásárolnánk.”

Forrás: https://elle.hu/tarsadalom/itt-vannak-a-tudnivalok-a-marihuanas-tamponrol