Cikkek

Harc az agydaganat ellen

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.08.09 00:00
 Harc az agydaganat ellen

A kutatás során a Sativex nevű kannabiszból készülő szájspray-t alkalmaznák a kemoterápia mellé, arra kíváncsiak, segíthet-e az egyik legagresszívabb agydaganat, a glioblastoma kezelésében.

A glioblastoma az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú agydaganat, rossz prognózis jellemzi. Agresszív és ellenálló a terápiával szemben, gyakran a sikeres kezelés után is újra kialakul. Gyors növekedés jellemzi, főleg az 50 éves kor felettieknél alakulhat ki, a betegek ötéves túlélési esélye pedig nem haladja meg a 6 százalékot. Izraeli kutatóknak idén áprilisban elsőként sikerült kideríteni, hogyan veri át az immunrendszert az agydaganat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) több szervezettel együttműködve, a brit rákkutató szervezet vezetésével és a Brit Agydaganat Jótékonysági szervezet (Brit Tumour Charity) finanszírozásában a Birmingham Egyetemen világelsőként indít olyan klinikai vizsgálatot, amelyben a kannabiszt vizsgálják, gyógyíthatja-e a glioblastomát. A kísérlethez egy Sativex nevű szájspray hatásait tesztelik egy 232 főből álló kontrollcsoporton. A betegek kétharmada a kemoterápiás kezelés és a temozolomid kemoterápiás gyógyszer mellé kapja majd a Sativexet, egyharmaduk pedig helyette placebót kap majd a temozolomiddal.

27 BETEGEN SIKERESEN ALKALMAZTÁK A TEMOZOLOMID MELLÉ

Az első tesztfázisban részt vevő Susan Short, a Leeds Egyetem klinikai onkológia és neuroonkológia professzora a Guardiannek adott nyilatkozatában elmondta, a Sativex hatásosnak tűnt a glioblastoma rákos sejtjeinek elpusztításában, ugyanis segített felerősíteni a temozolomid gyógyszer hatását. Azzal, hogy megállította a rákos sejtek további terjedését, Short szerint az első tesztfázisban részt vevők közül többek egy évvel is tovább éltek, mint azok, akik placebót kaptak a temozolomid mellé.

A glioblastoma típusú agydaganatokkal diagnosztizáltak általában 10-18 hónapig élnek a betegséggel. Angliában évente nagyjából 2200 esetet regisztrálnak, Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga szerint 400 ilyen diagnózis az évi átlag.

A kezelés első tesztfázisa nem azt volt hivatott kideríteni, mennyire hatásos a Sativex és a temozolomid kezelése, hanem, hogy működik-e együtt a két gyógyszer. Ennek ellenére az eredmények biztatók voltak, ezért szeretnék az Egyesült Királyság 15 kórházában elkezdeni jövő év elején a tömeges kutatást.

A kemoterápiás gyógyszer mellé alkalmazott Sativex, melyet több ország engedélyezett a szklerózis multiplex kezelésére, egy az egyhez arányban tartalmaz a kannabisz két fő hatóanyagából, a CBD-ből és a THC-ből. A CBD-t szorongáscsökkentő, görcsoldó hatása miatt, a hányinger és émelygés csökkentésére, illetve az alvás javítására alkalmazzák orvosi kannabidiolként. A kutatások szerint ez az anyag játszik közre a rákos sejtek burjánzásának megállításában is. A CBD-től nem lehet betépni, mint a THC-től. A tetrahidro-kannabinol (THC) ellentétben a CBD-vel már pszichoaktív vegyület, így ez az, aminek érezhető hatása van. A Sativex első kísérleti fázisának résztvevői Short szerint fáradtságot, fáradékonyságot és szédülést tapasztaltak a gyógyszer tesztje során.

Forrás:// https://index.hu/