Cikkek

A marihuána legalizálásának 3 életmentő közegészségügyi előnye van egy új tanulmány szerint

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.04.09 00:00
 A marihuána legalizálásának 3 életmentő közegészségügyi előnye van egy új tanulmány szerint

A marihuána kriminalizálásának hívei hajlamosak olyan érveket megfogalmazni, miszerint a nyilvánosságot meg kell védeni az állítólagosan veszélyes egészségügyi kockázataival szemben. De egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a valóságban a marihuána legalizálása javítja a közegészségügyet.

A Nemzeti Gazdasági Kutatási Iroda által nemrégiben megjelent cikkben D. Mark Anderson és Daniel I. Rees közgazdászok tanulmányok tucatjait tekintették át, amelyek az orvosi marihuána törvények egészségügyi következményeit vizsgálják. Értékelik a rekreációs marihuána legalizálását is (bár ezen a területen ritkábbak az adatok). Három fő területen jutottak arra a következtetésre, hogy a legalizálás javítja a közegészségügyi eredményeket.

Életmentő csökkenés a dohányfogyasztásban

A marihuánának vannak olyan egészségügyi következményei, amelyeket az embereknek szem előtt kell tartaniuk a személyes fogyasztási döntések meghozatalakor, de lényegében senki sem hal meg közvetlenül tőle. A hagyományos cigarettázás és a dohányzás viszont tüdőrákot okoz, ami évente nagyjából 150 000 amerikait öl meg.

Tehát bármi, ami értelmes módon csökkenti a hagyományos cigarettázást, valószínűleg életeket ment. És ez az új kutatás azt mutatja, hogy nemcsak “kevés bizonyíték van arra, hogy a legalizálás ösztönözte a dohányzást,” ahogyan azt a kritikusok megjósolták, hanem “csökkentette a használatát“.

Egy idézett tanulmány megállapította, hogy az orvosi marihuána törvények a cigarettafogyasztás 6 százalékos csökkenésével és a tizenévesek gyakori dohányzásának 12 százalékos csökkenésével járnak. Egy másik arra a következtetésre jutott, hogy “A szabadidős marihuána legalizálása a dohányigény 12%-os csökkenésével jár.

Csökkent alkoholfogyasztás és közlekedési halálesetek

Noha a legális marihuána elterjedése megnövekedett fogyasztáshoz vezethet, ez nem feltétlenül negatívum a közegészség szempontjából. Valójában az új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a marihuána gyakran az alkohol helyettesítőjeként szolgál, amelynek használata hozzávetőlegesen 95 000 ember halálához vezet évente az Egyesült Államokban.

Idézi azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a szabadidős marihuána legalizálása az alkohol iránti kereslet öt százalékos, és a mértéktelen alkoholfogyasztás 20 százalékos csökkenésével jár, beleértve az egyetemisták körét is. Eközben az orvosi marihuána törvények az áttekintett tanulmányok egyike szerint az alkohol okozta közlekedési halálozások 13-15 százalékos csökkenésével járnak.

Az erőszakos bűnözés hanyatlása

A marihuána bűncselekménnyé nyilvánítása a feketepiacokat és a bandák tevékenységét erősítette, ami erőszakosabb bűncselekményeket eredményezett. Tehát nem meglepő, hogy ez a tanulmány megállapítja, hogy “A tanulmányok … erős bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a legalizálás csökkenti a droggal összefüggő bűncselekményeket“.

Olyan kutatásokat idéz, amelyek azt mutatják, hogy a törvényes gyógyszertárak megnyitása a teljes bűnözés 19 százalékos csökkenésével jár. Egy másik tanulmány szerint a szabadidős marihuána legalizálása a nemi erőszak 15-30 százalékos, a lopások 10-20 százalékos csökkenését vonja maga után.

Az eredmények sokkal inkább számítanak, mint a szándék

Aligha kétséges, hogy sok olyan döntéshozó és szavazó, aki komolyan támogatja a marihuána bűncselekménnyé nyilvánítását, reméli, hogy megvédi a lakosságot. De, amint a Nobel-díjas közgazdász, Milton Friedman híresen elmondta: “Az egyik legnagyobb hiba az, hogy a politikákat és programokat inkább szándékuk, mintsem eredményeik alapján ítéljük meg.

A marihuána kriminalizálása valójában a közegészségügy szempontjából egy sokkal rosszabb “gyógymódhoz” vezetett, mint maga a “betegség“. És most már tudjuk, hogy ennek a bukott politikának a feladása szó szerint életmentő eredményekkel járna.

Forrás: https://www.nber.org/papers/w28647
 https://fee.org/articles/marijuana-legal