Cikkek

Megreptettek egy kender termesztő Facebook csoportban

Frigyes Ferenc
2022.12.08 15:55

Volt egy vitám egy csoport tulajdonossal és egy adminisztrátorral egy kender termesztő Facebook csoportban.

Nem mondanám vitának a dolgot, inkább csak rövid úton megreptettek a csoportból, mert megpróbáltam kiigazítani egy postot, amit egy admin írt. Felvettem a kapcsolatot a csoport tulajdonosával és próbáltam megtudakolni hogy változtam madárrá a csoportjukban és lettem pária.

Próbálok következetes lenni és szorítkozok a tényekre, mert maga a beszélgetés összességében szürreális volt.

Erre a cikkre reagáltam a csoportban, ugyanis úgy gondolom, hogy a post félrevezető és ezt egy kommentben jeleztem is.

Úgy gondolom, hogy ez a post nem teljesen egyértelmű és azt a hamis illúziót kelti, hogy Magyarországon szabadon termeszthető kender és nem érhet baj ha megvan a számla és a zárjegy.

Egyetértek azzal, hogy számla és zárjegyszám birtokában, EU-s vagy hazai fajtajegyzékben lévő kender szabadon termeszthető, de felhívtam rá a figyelmet hogy a virágzat már csak regisztráció birtokában kezelhető, úgymint begyűjtés, tárolás, export és még pár tevékenység.


A csoport tulajdonosa kérte, hogy mutassam meg a jogszabályt, ami alapján állítom hogy magánszemélyként nem kezelhető a fajtajegyzékes kenderről leszüretelt virágzat. 

Megtaláltam a jogszabályt, ami az OGYÉI lapján fel is van tüntetve kiemelve a vonatkozó részekkel.

Ez található az OGYÉI weboldalán és mi ez alapján dolgozunk:

Nyilvántartásba vételi eljárások

A 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet meghatározza azokat az eseteket, melyek során a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint új pszichoaktív anyagokkal, továbbá a kábítószer előállítására alkalmas növényekkel kapcsolatos tevékenység folytatásához nincs szükség tevékenységi engedélyre, azonban azok nyilvántartásba vétele szükséges.

A jogszabály az alábbi, nyilvántartásba vételt igénylő eseteket nevesíti:

  1. állatgyógyászati intézmény, állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmi forgalmazója, magán-állatorvos, valamint állatorvost alkalmazó telep, állatkert, vadaspark kábítószernek vagy pszichotróp anyagnak minősülő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel végzett tevékenysége (rendőrség),
  2. tisztítatlan ipari mákszalma-maradványokkal szennyezett mákmagot, ipari mák kifejtetlen tokját felvásárló, illetve annak szétválasztását és tisztítását végző, valamint tisztítás utáni ipari mákvetőmag fémzárolását, ipari mákszalma pelletálását, továbbá ipari mákszalmát, kifejtetlen máktokot tároló, illetve kannabisz növény virágzatát begyűjtő, cséplését végző, tároló, felvásárló, exportáló, reklamáció esetén importáló, valamint annak megsemmisítését végző gazdálkodó szervezetek tevékenysége, továbbá
  3. ellenőrzött anyagok szállítmányozását végző gazdálkodó szervezetek tevékenysége.

A 2. és 3. pontban megjelölt gazdálkodó szervezetek a tevékenységük megkezdése előtt harminc nappal kötelesek a tevékenységet az OGYÉI-nek bejelenteni.

Összefoglalva:

A 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet meghatározza, hogy a kábítószer előállítására alkalmas növényekkel kapcsolatos tevékenység folytatásához nyilvántartásba vétel szükséges. A jogszabály az alábbi, nyilvántartásba vételt igénylő eseteket nevesíti, miszerint a kannabisz növény virágzatát begyűjtő, cséplését végző, tároló, felvásárló, exportáló, reklamáció esetén importáló, valamint annak megsemmisítését végző gazdálkodó szervezetek a tevékenységük megkezdése előtt 30 nappal kötelesek regisztrálni.

Fontos kiemelni, hogy szükséges azaz kötelező nyilvántartásba kell vetetni magunkat, ha a virágzattal szeretnénk dolgozni.

A kormányrendelet nem nevesíti, hogy ez csak cégekre vonatkozik, hanem egyértelműen kijelenti, hogy nyilvántartásba kell vetetni magunkat, mindenféle kitétel nélkül. A továbbiakban pedig kitér arra hogy ezt gazdálkodó szervként köteles vagy megtenni az OGYÉI-nél 30 nappal azelőtt, hogy a virágzattal bármilyen tevékenységet is végeznénk. 

Az én értelmezésemben, a jogszabály itt nem engedi meg, hogy magánszemélyként virágzatot birtokoljunk, vagy azzal bármilyen módon tevékenységet végezzünk, mivel nem ad lehetőséget a regisztrációra.

Ezen a ponton le lettem tiltva a csoport tulajdonos messengerén is.

Sokszor felmerül a kérdés hogy Magyarországon magánszemélyek miért nem vásárolhatnak vagy tarthatnak maguknál alacsony THC tartalmú kender virágot, miért nem rendelhetnek külföldi vagy akár az utóbbi időben feltűnő magyar webshopokból is kender virágot. Sokan azt kérdezik, ha “nincs benne THC”, akkor miért nem lehet?

A válasz nagyon egyszerű, mert magánszemélynek nem lehet birtokában alacsony THC tartalmú kender virágzat, mivel nincs lehetősége regisztrálnia ehhez.

Abba nem is nagyon szeretnék belegondolni, hogy valaki külföldről rendel alacsony THC tartalmú kender virágot, amit itthon elsziv, hogy azzal hány egyéb törvényt fog megsérteni.

Jelenleg ez a törvény, ha tetszik ha nem. Mi alkalmazkodunk hozzá és reménykedünk benne hogy egyszer majd jobb lesz.

Van még a beszélgetésnek egy másik számomra furcsa összetevője:

Soha nem találkoztam velük, a csoportra is véletlenül találtam rá, nem volt köztünk semmilyen interakció a múltban. Nem értem hogy itt mire gondolt, milyen érdekeltségekre, milyen módszerekre és egészen pontosan hogyan is nézhetném vagy nézethetném őket hülyének. Nagyon remélem, hogy akaratlanul sem bántottam meg valamelyiküket.

Frigyes Ferenc

Frissítés

12.10. Az OGYÉI tájékoztatása szerin január 1-től már az őstermelő és kistermelő sem regisztrálhat, mindamellett hogy magánszemély sem.

12.12. A Facebook csoport üzemeltetője hatalmas vehemenciával próbálja töröltetni ezt a véleménycikket, ami nagyon meglepett, mivel sehol sincs említve hogy róla van szó, törölve lett minden ismertetőjegy. Sajnos még nem került sor köztünk érdemi párbeszédre, de azért tovább próbálkozom. És nem, nem azért írtuk ezt a cikket, mert nem engedtek be az csoportba, az új ÁSZF valóban azóta van fenn az oldalon mivel szolgáltatót váltottunk és igen nyugodtan keressetek mindenféle támadható dolgot velem kapcsolatban (ez mostanában nagy divat, ha próbálnak elhallgattatni valakit), az viszont könnyen lehet hogy még nem tapasztaltátok meg, de időről időre összetalálkozik az ember olyanokkal akik nem félnek.