Cikkek

Megsemmisítette a legfelsőbb bíróság a marihuána magánhasználatát tiltó törvényeket Mexikóban

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2021.06.29 00:00
Megsemmisítette a legfelsőbb bíróság a marihuána magánhasználatát tiltó törvényeket Mexikóban

Az intézkedés nagyon komoly lépést jelent a kannabisz legalizációja felé még akkor is, ha az ország kongresszusa szabotálja a legalizációs törvénytervezet megalkotását.

A legfelsőbb bíróság hétfőn 8-3-as arányban meghozott határozatában kimondta, hogy az ország általános egészségügyi törvényének azon szakaszai, amelyek tiltják a marihuána személyes fogyasztását és otthoni termesztését, alkotmányellenesek – írja a brit Guardian.

A felnőtt korú mexikói állampolgárok engedélyt kérhetnek kannabisz termesztésére és fogyasztására az egészségügyi hatóságoktól. Az öt grammnál nagyobb mennyiség birtoklását vagy értékesítését továbbra is büntetőjogi szankciók sújtják.

A mostani döntés előtt is volt rá példa, hogy néhány állampolgár a bíróságoktól kért egyedi engedélyt a kannabisztermesztés és -fogyasztás engedélyezésére. A legfelsőbb bíróság először 2015-ben adott ki ilyen végzést négy kérelmező számára. Mivel a bíróságok újabb engedélyeket adtak ki, új joggyakorlatot hirdettak a kérdésbe. A legfelsőbb bíróság 2017-ben kötelezte a kongresszust, hogy készítsen tervezetet a kannabisz legális piacának létrehozása érdekében.

A kongresszus többször is kitolta a határidőt azzal érvelve, hogy a törvényjavaslat technikai részletei több időt igényelnek, sőt egyszer a pandémiára is hivatkoztak az időhúzás érdekében.

2018 szeptembere óta a kongresszus mindkét házban Andrés Manuel López Obrador elnök kormányzó Morena pártja van többségben.

A döntés támogatói azt remélik, hogy az új szabályozás némileg csökkentheti a mexikói illegális kábítószer-kereskedelem erőszakos cselekményeinek számát, bár a szervezett bűnözés már nem a marihuána-kereskedelemre összpontosít. A kartelek a fű helyett a kokainra, a szintetikus drogokra, az emberrablásra és a zsarolásra összpontosítanak.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2021/06/29/mexiko-marihuana-legalizacio-legfelsobb-birosag/