Cikkek

Simán kidobott a Wolt, mert vélhetően bűnöző vagyok

2024.03.11 16:58

Simán kidobott a Wolt, mert vélhetően bűnöző vagyok

Van egy álmom, bár néha azt érzem hogy inkább csak volt egy kis álmom a kenderrel kapcsolatban, mert minden gond nélkül összetévesztenek valakivel vagy valamivel ami nem vagyok.

Az egyik ilyen példa a "Wolt", az ételszállító futár cég hozzámállása. Nagyon meglepett a dolog mert tőlük nem vártam volna ezt. A magyar “szervek” tudnak nagyokat mondani, mint például a rendőrség és még sorolhatnám, de a "Wolt" most nagyon magasra tette a lécet az előítéletes és mélyen bántó magatartással, viselkedéssel kapcsolatban.

Lássuk mi történt.

Röviden azért hogy mindenki tisztában legyen vele, én alacsony THC tartalmú kender termesztéssel foglalkozom és ezen alapanyagok felhasználásával készült termékeket forgalmazom európában és ezen belül Magyarországon is. Tesszem ezt azért mert ez a munkám, erre van engedélyem és ezzel keresem a pénzt is. Szeretem ezt csinálni, mert egészséges termékeket készítek és forgalmazok, amelyek a legtöbb esetben komoly egészségvédő, akár gyógyhatással is rendelkezhetnek, ha a kendermagolajat nézzük csak példaként.

Visszatérve picit az álmomra, azt szeretném ha minél többen megismernék a kenderben rejlő lehetőségeket, így arra gondoltam miért ne készíthetnék a "Wolt"-on egy kis üzletet ami kiszállítja a vevők által megrendelt termékeket.

https://explore.wolt.com/hu/hun/merchant/business/retailers

Meg is látogattam az oldalt, elolvastam mindent ami ott volt és neki is indultam a kalandnak. 

Kitöltöttem a regisztrációt és vártam.

Másnap hívott egy kedves hangú hölgy, akivel mindent megbeszéltünk, a termékkört, a felhasználási módokat és feltételeket, tippeket, trükköket. Tényleg szuper kis beszélgetés volt, nagyon informatív és gyakorlatias. Valamiért erre számítottam, mert mindig is úgy gondoltam hogy ebben az iparágban nagyon gyakorlatiasnak és innovatívnak kell lenni ha talpon szeretnének maradni.

Itt kezdett elromlani a dolog ugyanis a beszélgetésünk utáni napon visszahívott a hölgy, hogy hát sajnos nem sikerült a regisztráció, mert nem lehet CBD olajat forgalmazni a "Wolt"-on. Arra gondoltam, hogy ha ez van akkor nincs mit csinálni. Aztán arra gondoltam hogy van elég termékem, akkor forgalmazok mást, legfeljebb kihagyom a CBD-t a palettáról. Megegyeztünk a hölggyel a kender alapú élelmiszerekben, mert arra gondoltam hogy a kendermagból, kendermag lisztből és kendermag olajból készített termékek ellen már csak nem lehet kifogása a "Wolt"-nak, márcsak azért is mert erről van állásfoglalás a NÉBIH-től.

Elküldtem emailben a weboldalamon fellelhető kategóriákat és vártam.

Ezután ami jött az felért egy arcul csapással.

Ahogy említettem is nálam általános vendégek a hivatalok és a szervek. Az utóbbi pár évben még hagyján, mivel a világ és ebben benne van Magyarország is felismerte és újra elfogadta hogy a kender nem ördögtől való és nagy szerepe van az egészség megőrzésben, a gyógyításban, az építészetben, a ruhaiparban és még sorolhatnám. Amikor jönnek hozzám ellenőrizni a hivatalok köszönnek és elmondják mit szeretnének, de 5-6 évvel ezelőtt ez nem így volt. Akkoriban 5-en voltunk az országban engedélyes kender termesztők, sűrűbben előfordult hogy csúnyán néztek ránk a rendőrök amikor kijöttek ellenőrizni, de soha nem engedtek meg maguknak olyan luxust, hogy előítéletesek legyenek, mindig korrekten jártak el, ha rendben volt minden akkor elköszöntek és mentek tovább.


Szia,

A felettesem sajnos nemet intett rá, abból kifolyólag, hogy miután az alap terméklistát felvisszük, a partnerek korlátlan hozzáférést kapnak a szerkesztéséhez. Ebből kifolyólag nem biztosított az, hogy a termékpaletta olyan keretek között marad, amiben a cégünk nem látja kárát.

Természetesen én elhiszem, de ez sajnos nem elég, nem tudjuk ellenőrizni a partnerek terméklistáját és erre külön szerződés nincs.

Bízom benne, hogy ha majd egyszer, liberálisabb (és ésszerűbb) törvényi keretek között élünk, nem lesz semmi gátja az együttműködésnek.

Szép napot,

xyz


Nos a Wolt egyértelműen tudomásomra hozta, ha beengedne a felületre és kiszállítós üzletet nyitnék a weboldalukon, akkor a tevékenységem nyomán kárt szenvednének.

Konkréten ezt úgy értelmezem, hogy olyat árulnék ami bűncselekmény.

Kedves Frigyes,

Szó sincs arról, hogy a döntés személyesen ellened irányult volna, sajnálom, ha ilyen módon vált értelmezhetővé a mondanivalónk.

Az elutasítás oka nem az a gondolat, hogy te, személyesen, ártó szándékkal lépnél fel a cégünk ellen, hanem az, hogy jelenleg nincs kapacitásunk a partnereink termékpalettáját ellenőrizni és nincs jogosultságunk bizonyos termékeket házhozszállítani, ahogy például vényköteles gyógyszereket sincs. Ebből kifolyólag nekünk mindent meg kell tennünk, hogy biztosítsuk azt, hogy mi, mint házhozszállítást végző cég, mindenben maximálisan megfelelünk a speciális termékek házhozszállítására vonatkozó szabályozásoknak.

Remélem, hogy ezáltal sikerült eloszlatnom a kételyeidet, mi szerint nem személyes döntésről volt szó.

Sajnálom a kellemetlenségeket,

Üdv,

On Wed, Feb 21, 2024 at 11:44 AM Pyhra <info@pyhra.hu> wrote:

Szia!

Elveszítettem a fonalat sajnos. Elindult egy korrekt beszélgetés köztünk és most azt mondja a főnököd hogy nem enged be mert biztos hogy vissszeélek vele?

Hetente jönnek ellenőrizni hozzám a rendőrök, az ogyéi, az nngyk, van hatósági engedélyem még termeszteni is. Erre azt mondja nekem a főnököd hogy vissza fogok élni a bizalommal?

Ez nem gondolom hogy liberalizmus kérdése lenne, mert nincs mit liberalizálni. Amit kérek nem ütközik a ti szabályaitokba sem és nem ütközik a magyar törvényekkel sem.

Ez rettenetesen bántó volt most és nagyon rosszul érzem magam emiatt. Ilyet még a rendőrök sem mondtak sosem, pedig ők aztán ellene vannak mindenféle kender terméknek. Gondolod amikor az engedélyemet kiadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Kábítószer főosztálya, azt mondták hogy biztos becsapom őket majd? GONDOLOD AMIKOR ALÁIRTA MÜLLER CECILA AZ NNGYK ENGEDÉLYEIMET, AKKOR Ő IS EZT MONDTA??? Sokkal komolyabb dolgokra van engedélyem mint egy kendermagos süti.

Egyszerű kendermag alapú termékekről beszélünk, amik ugyanolyan besorolással bírnak Magyarorszaágon, mint a napraforgómag vagy a tökmag.

Uhh ez ami most történt nagyon bántó.

Kész voltam. Simán megírta, ha beengedne a felületre ott úgy és azt garázdálkodok amit akarok és nem is tudja ellenőrizni. Simán azt állítja hogy bűncselekményt fogok elkövetni. Próbáltam még érvelni, aztán arra gondoltam hogy biztos összetévesztett valakivel.

Feladó: Pyhra

Elküldve: 2024. 02. 21. 13:19

Címzett: Wolt

Tárgy: Re: Wolt + Phyra - termékpaletta

“Kérlek jelezz vissza, hogy az elutasítás oka hogy a cégetek felé feltételezhetően ártó szándékkal lépnék fel a későbbiekben, szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével!

Basszus teljesen őszinte voltam veletek, nem titkoltam el semmit és ezt kapom vissza? Ez így működik nálatok? Veszélyes elem vagyok? A kendermaghoz és a kendermagolajhoz képest a Coca-Cola cián. Jézusom. Hány embernek jobb az élete ezek által és én vagyok a veszélyes a woltra? Egy kendermaglisztes sütivel?”

 

De nem, nem tévesztett össze senki mással, ezeket nekem írta le. Simán bűnözőként bánt velem, simán előítéletesen kidobott a platformról, mert őszinte voltam vele és elmondtam mivel foglalkozom és mit szeretnék csinálni. Ilyen a "Wolt". Egyelőre itt tartunk 2024-ben.

Frigyes Ferenc