Cikkek

Fűszívás jogosítvánnyal: kérdések, válaszok a kannabisz legalizációjáról

Kenderes Vilmos
2023.08.22 11:18
Fűszívás jogosítvánnyal: kérdések, válaszok a kannabisz legalizációjáról

A kormány útjára indítja a kannabisz legalizálását célzó törvényt. Aligha örül bárki is a tervezetnek.

Egyre konkrétabbá válik a kannabisz legalizációja Németországban - a szövetségi kabinet jóváhagyta a magáncélú használatra vonatkozó részleges engedélyt. De nem olyan messzemenően, mint azt a kormány és Karl Lauterbach (SPD) egészségügyi miniszter szerette volna.

Ennek ellenére Lauterbach nagy szavakat választott, amikor a kabinet tanácskozása után a sajtó előtt megjelent: a terv nem kevesebb, mint "fordulópont a német drogpolitikában". Az, hogy a tervezett törvény egyeseknek túl messzire megy, másoknak pedig nem elég messzire, szerinte "jó jel". Végül is a fogyasztást korlátozni kell, nem pedig kiterjeszteni, és komolyan kell venni a kiskorúak védelmét: "Senki sem értheti félre a törvényt. A kannabiszhasználatot legalizálják, de továbbra is veszélyes marad". Különösen a 25 éves kor alattiak esetében - hangsúlyozta Lauterbach - a fogyasztás károsítja az agyat. Éppen ezért a megelőzésben és az oktatásban nem lesz lazítás.

A törvényjavaslatot ezután a Bundestagban fogják megvitatni és elfogadni. A Bundesratnak nem kell egyetértenie. Így, ha minden simán megy, 2023-ban legálissá válhat a füvezés. Hogy pontosan hogyan valósul meg a legalizáció - egy összefoglaló:

Miért akarja a szövetségi kormány legalizálni a kannabiszt?

A fő cél a jobb egészségvédelem, a feketepiac és a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés visszaszorítása, a megelőzési és tanácsadói szolgáltatások bővítése, valamint a fiatalok védelme.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a kannabiszra vonatkozó jelenlegi drogpolitika nem működik, és a fogyasztás növekszik. A feketepiacot meg akarják fosztani a bázisától, egészségügyi szempontból pedig biztonságosabbá akarják tenni a fogyasztást - többek között a kannabisztermékek ellenőrzött forgalmazásával, mivel a feketepiaci termékekben gyakran nem ismert a pszichoaktív anyag, a THC tartalma, ami "gyakran fokozott egészségügyi kockázattal jár" - olvasható a minisztérium honlapján. Arra is rámutat, hogy a fogyasztásra vonatkozóan nincsenek megbízható adatok. Felmérések szerint 4,5 millió felnőtt legalább egyszer fogyasztott már kannabiszt. Ennek megfelelően a 18-24 éves korosztályban a legnépszerűbb.

 

Hány gramm a magánhasználat?

A jövőben a kannabisz és a THC már nem számít kábítószernek. A legális felnőttek legfeljebb 25 grammot ( illetve 50 grammot) birtokolhatnak majd, és legfeljebb három növényt termeszthetnek saját használatra. Az erre a célra szánt vetőmagokat az uniós országokból lehet importálni és online megrendelni.

Azok, akik saját kannabiszt termesztenek, nem adhatják tovább másoknak. Kivételt képeznek azok a felnőttek, akik "a termesztő otthonának területén" tartózkodnak "az átadást közvetlenül követő közösségi fogyasztás céljából". Egyszerűbben fogalmazva: Ha átjönnek és együtt szívnak a többiekkel, az rendben van.

Mi lesz a "termesztési társulások" szerepe?

Ezek olyan bejegyzett, személyes fogyasztásra szolgáló egyesületek, amelyek kannabiszt és például vetőmagot adhatnak át fizető tagjaiknak, de nem követnek gazdasági célokat. Az állami hatóságok engedélyére van szükségük, és egyenként legfeljebb 500 taggal rendelkezhetnek. Tagjaik havonta legfeljebb 50 gramm kannabiszt kapnak - ingyenesen, 18-21 évesek kevesebbet.
Erre az egyesületi formára számos egyéb szabályozás vonatkozik: Például a klubhelyiségeket külön biztosítani kell, a fogyasztás ott helyben nem engedélyezett, és a termékek THC-tartalmára is vannak előírások. A helyiségeknek bizonyos távolságra kell lenniük az oktatási intézményektől és a játszóterektől, valamint ifjúságvédelmi koncepciót és megelőzési megbízottakat írnak elő.

Lauterbach azt is várja ezektől a kluboktól, hogy a feketepiaci árak alatt tudják tartani a kannabisztermékek árát.

 

A kannabisz most már legális?

A kannabisztermékek továbbadása kiskorúaknak bűncselekménynek minősül és minősül továbbra is. Azok a személyek, akik a szövetségi központi nyilvántartásban kannabiszhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt bejegyzéssel rendelkeznek, örülhetnek: A nyilvántartásba vett, büntethetetlenné váló ítéletek kérelemre esetleg hamarosan törlésre kerülhetnek.

 

Mi a helyzet a szabadkereskedelemmel?

Egyelőre nem lesz lehetőség a kannabisztermékek szabad árusítására a szaküzletekben. Ebben az uniós jog is szerepet játszik, hiszen Németországnak a schengeni egyezmény értelmében tulajdonképpen meg kellene akadályoznia a kannabisz árusítását. További uniós szintű egyeztetésekre van szükség, amit az egészségügyi minisztérium honlapján is megjegyeztek.

Az szabad értékesítést a későbbiekben modellprojektek keretében kell majd tudományosan nyomon követni, amelyhez azonban egy másik törvényre van szükség. Értesülések szerint több város is érdeklődik ez iránt, míg a CDU/CSU vezette tartományok, mindenekelőtt Bajorország, ezt meg szeretnék akadályozni.

 

Változik-e valami az gyógyászati felhasználás tekintetében?

A törvény nem befolyásolja a kannabisz gyógyászati célú felírását.

 

Mit jelent a legalizáció a közúti közlekedésben?

Egyelőre semmit. A THC-határértékeket gépjármű vezetés esetében meg kell határozni, mondta Lauterbach egészségügyi miniszter, "ezek tudományos meghatározása jelenleg folyamatban van". A tanulmányok alapján aztán ajánlásokat terjesztenének elő.

 

Mit kritizálnak?

Valójában a törvénynek az volt a célja, hogy tehermentesítse a hatóságokat a büntetőeljárásban. Sokan azonban az ellenkezőjétől tartottak. A Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt azt mondta, hogy a törvény "első fokú bürokráciaszörnyeteg". Minden egyes jogsértés "kiterjedt nyomozati munkát" igényel - panaszolta Wendt.

A törvény továbbra is széleskörű elutasításba ütközik, különösen a CDU/CSU-ban. "Szerintem ez a törvény hiba, súlyos hiba" - mondta Carsten Linnemann, a CDU főtitkára a Német Sajtóügynökségnek. Egyáltalán "nem szabadna bevezetni". Linnemann nem tartja meggyőzőnek, hogy a feketepiacot le lehet vele küzdeni.
Alexander Dobrindt, a CSU tartományi csoport vezetője "teljesen felelőtlennek" nevezte a tervet. "Valószínűleg még soha nem fordult elő, hogy egy szövetségi kormány ilyen szemtelenül figyelmen kívül hagyta volna az orvostudomány, a rendőrség és az igazságszolgáltatás szinte valamennyi szakértőjének figyelmeztetéseit egy ilyen érzékeny kérdésben".

A kritika azonban az FDP parlamenti frakciójából is érkezik: a drogpolitikáért felelős szóvivő, Kristine Lütke javításokat szeretne látni: "A sok apró szabályozás egy ellenőrizhetetlen bürokráciaszörnyeteget hoz létre, amely ráadásul a bűnüldöző hatóságokat is megterheli. Tehát a Bundestag vitájában módosításokra lehet számítani. A Német Bírói Egyesület attól tart, hogy további terhelést jelent az igazságszolgáltatás számára. A "nagyon kicsinyes törvény" nagyobb ellenőrzési erőfeszítéseket, új jogvitákat és sok eljárást eredményezne - mondta nemrég Sven Rebehn, a Richterbund ügyvezető igazgatója.

Mit mondanak a támogatók? 

A pozitív reakciók főként magából a kabinetből érkeztek: Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP) a Funke Mediengruppe újságjainak azt mondta, hogy a tervezet a "realizmust és a megelőzést" ötvözi. Mert "az elmúlt évtizedek elnyomó drogpolitikája megbukott". A fogyasztást nem sikerült megfékezni, a kriminalizálást sem, és "virágzik a feketepiac".
Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (Zöldek) a már régóta esedékes dekriminalizációról és "jelentős lépésről a progresszív, valóságon alapuló drogpolitika felé" beszélt. Lauterbach egészségügyi miniszter arra is válaszolt, hogy ő maga hogyan viszonyulna a tervezett új szabadsághoz: "Nem fogok saját magam fogyasztani".

 

Mi történik a továbbiakban?

A tervezet most a parlamenti eljárásba kerül. Mivel a törvény 2024-ben lépne hatályba, a Bundestagnak hamarosan tárgyalnia kell róla. Könnyen lehet, hogy a törvényben ekkor még változni fog valami - különösen a komplex követelmények tekintetében. Emellett egy másik törvény is várható a kannabisz legalizálásáról. Ez az eredeti terven alapul, miszerint a kannabiszt engedéllyel rendelkező üzletekben kellene árusítani. Ez a javaslat azonban nem volt összeegyeztethető az uniós joggal. Ezért most már csak ellenőrzött keretek között: tudományos ellenőrzés mellett, olyan mintarégiókban, ahol a vállalatoknak engedélyezik a kannabisz termesztését és értékesítését. Az erre vonatkozó tervezet azonban még várat magára.

Vélhetően Németországnak először hivatalosan tájékoztatnia kell az EU Bizottságát a törvényről, majd meg kell várnia, hogy vannak-e ellenvetések.

 

Forrás:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/presse/pressemitteilungen/bundeskabinett-beschliesst-cannabisgesetz-pm-16-08-23.html

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/service/gesetze-und-verordnungen/detail/cannabisgesetz.html

https://www.fr.de/politik/cannabis-legalisierung-ampel-koalition-kiffen-lizenz-lauterbach-plan-spd-fdp-gruene-92464183.html

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.cannabis-gesetz-die-wichtigsten-fragen-und-antworten-zum-gesetz-der-cannabis-legalisierung.47c47c9d-f2a1-4d63-886f-f3dc921f3d20.html