Cikkek

Tanulmány: A kender virág használata javítja az életminőséget

Kekécs Marica
Kekécs Marica
2023.09.18 13:27
Tanulmány: A kender virág használata javítja az életminőséget

Egy jelentős ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a gyógyászati ​​kannabisz jelentősen javítja az életminőséget, a fáradtságot, a fájdalmat, a szorongást és a depressziót krónikus betegségben szenvedőknél.

A kutatók tizenkét hónapon keresztül elemzik az eredményeket, hogy megállapítsák, a hatások hosszabb távon is fennállnak-e. A krónikus betegséggel való együttélés jelentősen csökkentheti az életminőséget a fizikai, mentális és szociális funkciók megzavarásával.

Az életminőség-értékelési tanulmány (QUEST) a világ egyik legnagyobb longitudinális tanulmánya a kender virággal és  a krónikus beteg betegek egészségnek javulásával kapcsolatban.
A kutatók a tanulmány negyedéves időközi eredményeiről számolnak be.

A vizsgálatban 2.327 ember, 18 és 97 év közötti  vett részt. Az orvosi kannabisz kezelés megkezdése előtt a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki egészségi állapotukról a szorongás, a fáradtság, az alvás, a stressz és egyebek tekintetében. A kérdőíveket a kezelés megkezdése után kéthetente, majd egy-két havonta megismételték egy évig.

A résztvevők felének (53%) több betegség miatt orvosi kannabiszt írtak fel, míg a többségüket (68,7%) krónikus fájdalom miatt kezelték. Egyéb gyakori állapotok közé tartozott az álmatlanság (22,9%), a szorongás (21,5%), valamint a vegyes szorongás és depresszió (11%). A résztvevőknek delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) és kannabidiol (CBD) keverékét írták fel különböző dózisokban.

A kezelés első három hónapjának eredményei „nagyon erős bizonyítékot mutattak a klinikailag jelentős javulásra” az egészséggel összefüggő életminőség és a fáradtság terén. A „klinikailag jelentős javulás” olyan eredményekre utal, amelyek jelentős és fontos hatással vannak egy személy egészségére és/vagy jólétére.

A krónikus fájdalomban szenvedő résztvevőknél a fájdalompontszám idővel jelentősen javult. A szorongásos vagy vegyes szorongásos és depressziós betegek szintén klinikailag jelentős javulást mutattak, átlagosan a közepestől a súlyos szorongásig az enyhe szorongásig. Hasonlóképpen, a depresszióban szenvedő résztvevők (beleértve a vegyes depressziót és szorongást, a visszatérő depressziós rendellenességet és a bipoláris zavart) átlagosan súlyos depresszióról közepesre váltottak. Érdekes módon a fáradtság javulása ellenére nem figyeltek meg statisztikailag szignifikáns vagy klinikailag jelentős javulást az alvási eredményekben.

"A QUEST eredményei azt mutatják, hogy az orvosi kannabisz statisztikailag, és ami még fontosabb, klinikailag szignifikáns javulást eredményez a betegek fájdalmában, fáradtságában és életminőségében" - mondta Jamie Rickcord, a tanulmányban részt vevő független háziorvos. "Az orvosok magabiztosak lehetnek abban, hogy az orvosi kannabiszt alternatívaként ajánlják fel azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek, köszönhetően a QUEST-hez hasonló kezdeményezések által szolgáltatott valós adatoknak." Bár a káros hatásokat nem mérték a vizsgálat részeként, meg kell jegyezni, hogy 30 résztvevő „nem kívánt mellékhatások” miatt visszavonult.

A kutatók most tizenkét hónapon át elemzik az eredményeket, hogy megállapítsák, hogy a fejlesztések hosszabb távon is fennmaradnak-e. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük az orvosi kannabisz teljes hatását az alvással kapcsolatos rendellenességek kezelésében, beleértve a készítményeket, az adagokat és az adagolási módokat.

A megjelent cikk megjegyzi, hogy bár a Sydney-i Egyetem finanszírozást kapott a Little Green Pharma-tól a kutatás elvégzésére, a Little Green Pharma nem játszott szerepet a tanulmány tervezésében, adatgyűjtésében, elemzésében és értelmezésében, valamint a jelentés megírásában. A vizsgálatot független kutató vezette, és minden szerző felelősséget vállal az adatok sértetlenségéért és az adatelemzés pontosságáért.

 

Forrás: newatlas.com (EN)